And Çetin
EDC–Powershift sorunları ve kuru kavrama taşıyan modeller

EDC–Powershift sorunları ve kuru kavrama taşıyan modeller

Daha önce Volkswagen grubunun DSG/S-tronic adlı çift kavramalı şanzımanını değerlendirmiş, sorunlarından bahsetmiş, kuru ve ıslak tiplerini ayırıp hangi marka-modellerde hangisinin kullanıldığını detaylıca belirtmiştik. Gelin bugün aynısını, bir başka çift kavramalı şanzıman ailesi olan Renault-Nissan grubunun EDC (Efficient Dual Clutch) ve Ford'un Powershift şanzımanları için yapalım ancak devam etmeden not düşelim: Her Powershift çift kavrama değil. Ford, 2016 civarında 6F15 ve 6F30 kodlu tork konvertörlü şanzımanları kullanmaya başladı ve 2018'den itibaren çift kavramadan neredeyse tamamen vazgeçti.

İki şanzıman grubu da Getrag tarafından üretiliyor ve kalibrasyonlarında farklılıklar olsa da, aynı kodu taşıyan vites kutuları temelde aynı. Toplam 6 çeşit EDC/Powershift mevcut:

  • 6DCT250 – Kuru kavrama; Renault Clio-Megane-Fluence-Kadjar-Scenic; Ford Fiesta-Focus-B-Max,
  • 7DCT300 – Islak kavrama; Renault Clio-Megane-Talisman-Kadjar, Nissan Pulsar-Qashqai; Ford Fiesta-Puma-Transit-EcoSport,
  • 6DCT450 – Islak kavrama; Renault Megane-Talisman; Ford Focus-Mondeo-Kuga-Escape,
  • 7DCT400 – Islak kavrama; Renault Koleos,
  • 7DCT500 – Islak kavrama; Renault Kadjar,
  • 7HDT300 / 7HDT400 – Islak kavrama; hibrit modellerde kullanılıyor.

İlk rakam şanzımanın kaç vites olduğunu, sondaki sayıysa tork dayanımını ifade ediyor (6DCT250: 6-ileri, azami 250 Nm gibi). Ayrıca 7DCT300'ün, 2018'den beri Mini/BMW 1 serisinde de kullanıldığını not düşelim. Fark ettiğiniz üzere, taşıdığı motora bağlı olarak, aynı modellerde farklı şanzımanlarla karşılaşabiliyoruz. Genel kurallar şunlar:

  • 6DCT250 en eski tip ve 2010 öncesi üretilen 6-ileri hemen tüm araçlarda bulunuyor.
  • 1.6-litrenin altında motorlu B ve C segmenti Renault'lar eğer 6-ileriyse 6DCT250 (1.5 dCi gibi), 7-ileriyse 7DCT300 (1.3 TCe gibi) taşıyor.
  • 1.6 dCi'lar eğer 6-ileriyse 6DCT450, 7-ileriyse 7DCT300 taşıyor.
  • Renault'nun D segmenti ya da SUV'larındaysa şanzıman değişkenlik gösteriyor, ancak 2010 sonrası hemen hep yaş kavrama kullanılıyor.
  • B ve C segmenti çift kavrama Ford Powershift'ler, motor 250 Nm altı ve araç 6-ileri vitesliyse 6DCT250, 7-ileriyse 7DCT300; gerisi 6DCT450.


EDC ve Powershift Şanzıman Problemleri

1. Kuru Debriyaj (6DCT250)

   - Titreme: Düşük hızda veya kalkışlarda görülüyor; debriyaj aşınması veya yazılım kalibrasyonu sorunlarından kaynaklanıyor.

   - Erken Kavrama Aşınması: Düşük hızlı, sık dur-kalk trafikte yaygın.

   - Aşırı Isınma: Yoğun trafikte meydana geliyor, şanzıman arızalarına yol açabiliyor.

   - Şanzıman Kontrol Modülü Arızaları: Sert vites geçişlerine neden oluyor.

2. Islak Debriyaj (7DCT300 ve diğerleri)

   - Kavrama: 7DCT300'de yaklaşık 70 bin km'den itibaren 3. vitesten 4'e geçerken 'vuup' şeklinde bir sürtünme sesi gelmeye başlıyor. Serviste kavrama-volan değişimi gerekiyor, masrafı Şubat 2025 itibarıyla 120 bin TL.

   - Yavaş Vites Geçişi: Bazı modellerde vites değişiminde gecikme görülebiliyor.

   - Şanzıman Kontrol Ünitesi Arızaları: Islak debriyaj sistemleri genellikle ısı dağılımında daha iyi ancak elektronik sorunlar yaşanabiliyor.

   - Yağ Sızıntıları: Islak debriyaj sistemlerinde sıvı sızıntıları meydana gelebiliyor.

Sonuç olarak, hem EDC hem de Powershift şanzımanlarda kuru debriyaj sistemleri benzer sorunlar yaşıyor, ancak DSG'de olduğu gibi ıslak debriyaj sistemleri genel olarak daha iyi performans gösteriyor. Powershift, özellikle kuru kavrama modellerinde EDC'ye nazaran daha fazla eleştiri alıyor ve sorun yaşıyor. Yani seçim yaparken, mümkün mertebe 6DCT250'den uzak durmak gerekiyor.

2 Yorum

  • Furkan  |  6 gün önce
    2021 Megane 4 1.5 Bluedci Euro 6 7 ileri EDC 75 binde ikinci el aldığım araç şuan 85 binde ve yaklaşık 5 bin kmdir vuup sesi yapıyor, 1. vitese düşürmek istemiyor, normal frenlemede kavrama ayırmıyor motor stop ediyor, geri vitese alıp sonra ileriye aldığımda geri gitmeye devam ediyor, gaza sonuna kadar basıp arabaya pati çektirmezsem birinci vitese geçmiyor. Sözün çift kavramalı otomatik bir araç alırken kavrama değiştirmem gerekebileceğini biliyordum ama Fluence kullanıcıları 200 binde kavrama değiştirirken güya dayanıklı olduğu ve kavraması 300-400 bin km dayanacağı söylenen bu getrac 7DCT300 şanzımanın bu kadar çabuk bozulması çok canımı sıktı. Üstelik tamir masrafları da kuru kavramanın çok ötesinde. Bir de arızanın saçmalığı dolayısıyla volant değiştirmek de gerektiğinden masraf fazlasıyla katlanıyor. Bu saatten sonra ya manuel yada toyota.

  • Mehmet  |  2 hafta önce
    8 sene Renault Fluence kullandık. 6DCT250 şanzıman hakkında fikirlerimi aktarayım. 8 senede yolda hiç bırakmadı. 226.000 km yi geçtik kavrama hiç değişmedi. Trabzonda yaşıyoruz. İstanbul trafiğine sadece yaz tatillerinde girdik. Girdiğimiz zaman ısınma sorunu çıkartmadı (çok çok uzun süreli dur kalk trafiği olmadı yani). Bir kere Rize de yokuş ve dur kalk trafik ve 5 kişi dolu olduğumuz zaman şanzıman ısındı uyarısı verdi. Yokuş, dur-kalk ve yüklü olduğu için normal yani. En sık karşımıza çıkan sorun 1-3-5 şeklinde ara vitesleri es geçme ve 2. viteste kalkma sorunu. Bir zamanlar çok çok fazla oluyordu aküyü 60 amperden 72 ampere çıkardıktan sonra büyük oranda azaldı. Haftada birkaç günden 2-3 ayda bire düştü. En büyük sıkıntılarından biri de 1 ve 2. viteste kafa karışma sorunu. 10-15 kmh hızlarda 2. viteste kalkmaya çalışıyor bazen titreyerek de olsa gidiyor bazen tam kalkacağı zaman 1 e düşürüp bağırıyor. Bunlar genelde baya sarsıntı yapıyor. Ayrıca 1 den ikiye geçerken özellikle gaza az basılıyorsa ivme düşükse 1 den 2 ye geçerken sarsabiliyor. Bazen çok temiz geçiyor bazen çok sarsıyor. Yani 1 ve 2. viteslerde kafa karışıklığı yaşıyor. Ama 2 den sonrası temiz sorunsuz. Bir diğer sorun yokuş kalkış desteğiyle alakalı biraz. Bazen hiç tutmuyor. Bazen tutuyor ama kavrama biraz geç kavrayıp geri kaydırabiliyor. Yokuşta dikkat etmek lazım yani. Bazen bu nasıl şanzıman dedirtiyor bazen ne güzel vites geçiyor dedirtiyor. Çok garip bir şanzıman. Şanzımancıya götürdük kontrol için (5-10 gün önce) sadece kavrama bitmek üzere kavrama değişmesi gerekiyor dedi. Onun dışında ciddi masraf ve sorun açacak bir şeyi yok dedi. Kısaca diyeceğim şu. Eğer fazla trafik olan bir yerde yaşıyorsanız (İstanbul gibi) sorun çıkartma ihtimali yüksek elbette. Ama sakin bir şehirde çok trafiğe kalmıyorsanız kullanılabilir.

Yorum Bırak